Biophilia og kobling til naturen

Biophilia og kobling til naturen

De fleste av oss har det bra i naturen. Be folk forestille seg et sted hvor de føler seg lykkelige og avslappede, mange beskriver en varm sandstrand eller en spasertur i skogen. Noen av oss tryller frem minner om å leire under stjernene, piknikere ved en bekk eller se en fantastisk, vidstrakt utsikt. Uansett nyanser i beskrivelsen, snakker vi ofte om å være i naturen, se på naturen og samhandle med naturen.

Det er hva ‘biophilia’ er. Det er den enkle, kjerne sannheten at mennesker trenger en forbindelse med naturen for å være innhold. Det er tanken at mennesker - siden begynnelsen av tiden - må føle seg knyttet til sitt naturlige miljø og de andre levende tingene i det, for ikke bare å overleve, men å trives. Det er en grunnleggende del av hvem vi er.

Ordet ‘biophilia’ betyr bokstavelig talt ‘kjærlighet til livet’. Den ble første gang brukt på 1960-tallet av sosialpsykologen Eric Fromm, i boken hans 'The Heart of Man', og ble deretter popularisert to tiår senere av naturverneren Edward Wilson. For å forstå hvorfor biofili fungerer, er det viktig å vite at naturen har gitt alle ressursene vi trenger for å trives for hele menneskets eksistens. solen gir oss varme, lys, orientering og en følelse av tid; natten gir oss køen til å sove og komme seg; planter gir oss mat, medisiner, materialer for å lage ting; trær gir oss ly, ved og tømmer for bygging; dyr gir oss følgesvenn, arbeidskraft og mat; og bekker og elver gir oss vann og vask.

Det moderne samfunnet, der folk flest bor i tett befolkede, urbane omgivelser, skiller oss i økende grad fra enhver meningsfull kontakt med naturen. Men hvorfor skulle det ha betydning? Svaret er at vi har oppdaget at det er en direkte sammenheng mellom kontakt med naturen og velvære. Studier har vist at å ha en forbindelse med naturlige omgivelser (fra å tilbringe tid i hager til å klappe dyr, skogbading til å se på bilder av naturen) kan styrke minnet, redusere angst og depresjon, forbedre konsentrasjonen og redusere stressnivået betydelig. Folk viser også fysiologiske reaksjoner på naturen - fra lavere hjertefrekvens og blodtrykk, til forbedrede immunresponser, redusert betennelse og bedre søvnmønster.

Best av alt, naturen kan hjelpe oss å helbrede. Studier har vist at sykehuspasienter hvis senger vender ut mot et grønt område, blir bedre raskere og med mindre smertelindring enn pasienter som ikke gjør det. Florence Nightingale visste dette for to hundre år siden, da hun klatret “Jeg skal aldri glemme bortrykkelsen av feberpasienter over en haug med lyse blomster. Folk sier at effekten bare er på sinnet. Det er ikke noe slikt. Effekten er også på kroppen ”.

Av alt interiøret vi okkuperer, er hjemmet det viktigste stedet vi bruker tid og stedet der vi kan gjøre positive endringer. Med de siste begivenhetene jobber stadig flere av oss nå hjemmefra; å skape et rom - med biofili i tankene - har potensial til ikke bare å løfte humøret ditt, men aktivt forbedre trivsel, konsentrasjon og til og med produktivitet.

Biophilia berører så mange aspekter ved hjemmedesign. Fra dekorasjon og møbler til belysning, inneplanter, naturlig lys, luftstrøm, materialer, utsikt, lyder, teksturer og oppvarming. I sitt hjerte er det imidlertid tre nøkkelelementer som vever sammen for å lage et biofilt rom:

  1. Det ene er å sørge for at miljøet ditt setter deg i direkte, fysisk kontakt med naturen - enten det er å fylle huset ditt med blomster og planter, nyte en skikkelig bål eller å sørge for at hjemmekontoret og soverommene er oversvømmet med frisk luft.
  2. Det neste er å omfavne så mange forskjellige ting i boarealet som minner deg om naturen - dette kan være naturlige mønstre, farger, materialer og teksturer.
  3.  Og det tredje er å leve på en måte som hjelper  deg å koble deg til naturlige rytmer og uterom - dette kan være å spise mere sesongmessig, slippe inn mer naturlig lys og få mest mulig ut av utsikten.

 

Farge

La oss ta farge, for eksempel. Måten vi oppfatter farge på er en kompleks blanding av psykologi, fysiologi og kulturell bakgrunn. Fargen rosa har for eksempel forskjellige betydninger og oppmuntrer til forskjellige reaksjoner hos mennesker. Vi må ta en mer intuitiv tilnærming til farger, basert på hvordan de forskjellige farger i naturen instinktivt får oss til å føle oss. Hvis vi tar den naturlige verden som vårt signal, kan vi i det minste prøve å etterligne noen av elementene i naturen som ser ut til å få oss til å føle oss bra. Tenk på variasjonen og forholdet mellom farger i det naturlige miljøet, for eksempel. Hvis du skulle dekorere et rom med farger hentet fra vår opplevelse av naturen på den nordlige halvkule, ville de dominerende fargene være havhvite og gråtoner, varme jordfarger, himmelsrosa og varme blåfarger og myke greener.

Lys

Belysning er også nøkkelen. Dagslys er ikke det samme hele dagen. Det er dynamisk; det svinger når det gjelder lysstyrke og gir forskjellige mønstre av skygge. Naturlig lys varierer i farge, fra sterkt, blårikt dagslys til mykt, rødbasert lys om kveldene. Dagtid blått lys forteller kroppene våre at det er på tide å være våken og opptatt, det varmere, rødere kveldslyset utløser vår naturlige trang til å slappe av og gjøre deg klar til søvn. Derfor er det så viktig å slippe inn så mye naturlig lys som mulig om dagen, men også, om kvelden, skal kunstig lys være varmt og rik på farger. Det forklarer også hvorfor smarttelefoner, nettbrett og mange andre enheter - som avgir blått lys - forstyrrer vår evne til å føle oss søvnige.

Naturlige materialer

Et annet sentralt område er å bruke naturlige materialer som er så minimalt behandlet som mulig. På et bærekraftig nivå må det være bra for miljøet å bruke materialer som har et lavt karbonavtrykk eller ikke bruker giftige prosesser. På et biofilt nivå reagerer mennesker på en annen måte på materialer som er nær sin naturlige tilstand enn materialer som er svært kunstige. Boarealer som inneholder mange naturlige materialer, gir oss en direkte forbindelse til utsiden - enten det er den berørbare teksturen til en trebordplate, myke møbler i lin, eller den luksuriøse følelsen av et ull- eller kashmirteppe. Gjenopprett et interiør som gir deg muligheten til å oppleve mange forskjellige naturlige materialer fysisk - ved å berøre dem, gå på dem, ligge på dem, se dem, lukte dem og så videre. Som arkitekt Frank Lloyd Wright berømt sa "Studer naturen, elsk naturen, hold deg nær naturen. Det vil aldri svikte deg." Han kunne ikke ha hatt mer rett.